Den 18 september spelar vi äntligen live igen - på Västerås kulturnatt. Väldigt begränsat med platser, men det går att följa hela kvällen via stream! Vi går på kl. 23:20. Mycket annan spännande musik också innan dess.


Varje platta vi har släppt är genomtänkt från början i betydelsen att vi vet vad vi vill ha för typ av låtar och även i vilken ordning. Vi sätter helt enkelt en ram som sedan kan fyllas med innehåll. Den här gången kom vi ganska nära den ursprungliga iden i det färdiga resultatet. Den handskrivna låtordningen är ifrån första inspelningssessionen i augusti 2019.

Åsidosatt på skisstadiet
Åsidosatt på skisstadiet

Många av de nya låtarna har sitt ursprung i ett delvis nytt och förändrat sound, efter de två första albumen, som tillkom genom ett flertal livespelningar under 2019. Grunden i liveuttrycket är synth och gitarr, som skapar ett ljudlandskap där vi sedan kan lägga till och dra ifrån enskilda komponenter. Under 2018 och 2019 repades det en hårt i Uppsala. och några av låtarna har sin grund redan här. Det här är låtarna på Åsidosatt.

Kreativiteten flödar i Woodstock studios
Kreativiteten flödar i Woodstock studios

ETYD

Instrumental som gjordes med utgångspunkt i det namnlösa intro vi brukade spela live under 2019. En synthfest: utöver Roland Aira som ligger och pumpar i bakgrunden fick låten karaktär av de små insticken från en Korg Minilogue. Allra mest framträdande är dock Johnnys ambientgitarr som här spelas med stråke.

Lyssna


LÅT DET RULLA

En tidig improvisation som vi direkt visste att den skulle vara med på albumet (arbetsnamn: Naily bass). Det fanns inledningsvis tankar på en text men vi tyckte inte att det behövdes i slutänden. Johnnys rytmiska gitarr bygger upp hela låten, som kompletterats med en smygande synthpad och en Psychic Ills-doftande gitarrslinga. En höjdpunkt.

Lyssna


VAR ÄR DU I ALLT DET HÄR

Ett tidigt singelsläpp som förtjänar mer uppmärksamhet än den fått, då den i princip släpptes samtidigt som pandemin bröt ut i världen. Låten lyfts av ett återanvänt beat, synthklockor från Roland, följsam gitarr från Johnny men framförallt, fantastisk sång av Amanda Pousette. En höjdpunkt! Texten handlar som så ofta om vilken människa du vill vara i den här världen.

Lyssna

Amanda och Johnny i Uptown studios
Amanda och Johnny i Uptown studios

GROZALOS

Nio minuters synthfest som improviserades fram i den första inspelningssessionen i Sala, därav arbetsnamnet Gruvstaden. Grunden spelades in med syntharna sida vid sida som på 1980-talet. Några få pålägg i efterhand men i princip en “one-take”. Nils Frahm-inspirerad suggestion uppnås inte på tre minuter, därför måste låten vara exakt så lång som den är.

Lyssna


ALLTID MED DIG SJÄLV

Ett tryggt band låter sångaren vila under de fyra första spåren men här återkommer han med en typ av låt som finns djupt i bandets DNA. Filmen som visas i mitt huvud när låten spelas är Johnny med gitarr i ett kargt landskap och bakom honom står ett gäng förvridna folkmusiker från framtiden som inte tvekar att slå på disten på nyckelharpan. Som dock är stråke på akustisk gitarr. En låt som även gjorts i några alternativa versioner men det här är den definitiva.

Lyssna

Johnny vill att DU ska lyssna
Johnny vill att DU ska lyssna

TORN AV GLAS

Första singeln från albumet är en absolut höjdpunkt som även uppmärksammades av kritiker när den släpptes. Grunden fanns med redan när vi åkte till Sala men texten och sången sattes på plats under några inspirerande timmar. Gitarrslingan tänktes ut där och då men spelades in i efterhand i Monoton studio - patenterad baklängesgitarr från Man Rave.

Lyssna

Inspelning av Torn av glas
Inspelning av Torn av glas

HÖGDAGRAR

Mer synth. Även här jobbar syntharna bredvid varandra. Det struttiga soundet i kombination med de akustiska inslagen leder tankarna till när Kraftwerk var långhåriga? För övrigt alltid en inspirationskälla även om det inte hörs. Titel och omslag till det tredje släppet från albumet uppstod vid en kreativ kväll i Uppsala trots att det inte var tänkt som en egen release. Planering och kaos har alltid kompletterat varandra inom skapandeprocessen.

Lyssna


ENDLESS AMBIENTPUNK

I riktig ambientpunk minns en inte vilka pålägg som gjorts... Det är troligen en förvriden gitarr i grunden, möjligen sitarprocessad? Kombinerat med ett ekande och spöklikt piano. Det rullande ovädret är ytterligare en ambientgitarr. Det finns sannolikt en mycket längre version någonstans, om nu inte 5:27 anses vara “endless”. Möjligen innehåller den versionen även lap steel gitarr? Det känns viktigt att alltid få med en ambientpunkare på albumen och det här är en höjdpunkt.

Lyssna

Man Rave i Woodstock studios
Man Rave i Woodstock studios

LJUSA TRÄD

Den sista pusselbiten i bygget och ännu en höjdpunkt. Grunden med den klättrande synthen sattes redan vid inspelningarna i Sala men låten har förfinats under hela 2020 och slutfördes först under 2021. Vad den handlar om? Ingen aning och så ska det vara! Troligen har Johnny aldrig sjungit bättre dock?

Lyssna


ZEN WAVES

Albumet avslutas med ytterligare en improvisation, där den återkommande slingan föddes i Uptown studios. Om jag minns rätt så spelades den in en söndag morgon efter en sen kväll i Uppsala, vilket sannolikt påverkade volymen i låten. I utgångsläget är det pianoslingan och ambientgitarren som bygger låten. Den första grunden har sedan processats och bearbetats vidare, bland annat gör spökpianot från Endless ambientpunk gör comeback.

Lyssna

Johnny och Man Rave är mycket nöjda med resultatet
Johnny och Man Rave är mycket nöjda med resultatet. Foto: Robin Hast.

PERSONAL

Johnny Pousette: sång, gitarr, synth, programmering, attityd

Man Rave: synth, gitarr, piano, bas, programmering, vibes

Amanda Pousette: sång, harmoni

Horseman: form, zen


PLATSER

Woodstock studios, Sala

Monoton studio, Västerås

Uptown studios, Uppsala(c) 2021 Ambientpunk Records